INTER-AMBULANCE ZRT.

...Megcsípett egy kullancs?

Fűszálakon, bokrokon, legfeljebb 1,5 méter magasságban lábaikon lévő karmok és tapadókorongok segítségével megkapaszkodva, lógva várja a táplálkozási alkalmat. A vért adó gazdára hang és szaginger hatására ejti rá magát. Az emberre kapaszkodott kullancs a ruhán vagy a bőrön továbbmászik és csak néhány óra múlva kezd vért szívni. A vérszívás után a bőrről magától csak 3-8 nap múlva esik le. A kullancs csípése többnyire teljesen fájdalmatlan, így észrevétlen marad, mivel a szúrt csatornába fecskendezett nyálnak érzéstelenítő hatása van. Ha a kullancs fertőzött, a nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva kerülnek az emberbe.
 

LEGFONTOSABB TEENDŐK:


A kullancsot minél előbb el kell távolítani!

A kullancs kivételénél soha nem használható kenőcs, alkohol, krém, olaj, zsír, kölni, vagy más a kullancsot károsító anyag. A kullancscsípésekor nyílt seb keletkezik, így ha a kullancs lágy része megnyomódik, az esetleges kórokozók a nyílt sebbe préselődnek.

A kullancs eltávolítására szolgáló legjobb módszer

Amellyel nem nyomódik meg a kullancs lágy potroha, nem károsodik a kullancs, így nem préselődhet az esetleges fertőzött gyomortartalom a nyílt sebbe, és élve eltávolítható. - A kullancs eltávolítása nem orvosi feladat, technikája könnyen megtanulható. A kullancs a bőrből a két körmünk (nagyujj és mutatóujj köröm) közé fogva, gyengén csavaró mozdulatokkal óvatosan kihúzható, de kullancskiszedő csipesz vagy a gyógyszertárakban kapható „Kapiller-féle kullancs kiemelő egyszer használatos kanál" segítségével az eltávolítás könnyebb lehet.
A kullancsot a kemény feji részénél, a bőrfelszín közvetlen közelében vagy az alatt kell megfogni, így elkerülhető, hogy a kullancs lágy potroha összenyomódjon. A rögzített, megfogott kullancsot egyszer körbe kell forgatni (bármerre!), a szúrt csatornát így ki lehet tágítani. A „föltárt" eddig bőrhöz szervült kullancsot ezután már egyetlen mozdulattal ki lehet „húzni".

Sikertelenség esetén félelem nélkül, a műveletsor megismételhető. A sikeres kullancseltávolítás után és másnap a csípés helyét fertőtleníteni kell (pl: Betadin oldattal).

A kullancs gyufalánggal elégetve megsemmisíthető. Ha eltávolításkor a kullancs „feje", szájszerve beszakad, akkor sincs baj. Két héten belül, idegentestként (mint egy szálka) kilökődik (Ez már kullancs által terjesztett fertőző kórokozót nem tartalmaz.) Ellenben ha tűvel és egyéb eszközzel történik a darabkák kiszedegetése, közben menthetetlenül befertőződhet a csípés helye, amelynek különböző súlyosságú bőrgyulladás lehet a következménye. A tetanusz elleni védőoltást, mivel, hogy nyílt sebzés keletkezett kullancscsípéskor, a szabályok szerint adni kell, (de kullancs által terjesztett tetanuszt még senki sem látott).

A kullancscsípés helyén látható

- Az eltávolított kullancs helye lehet teljesen békés, reakciómentes.
- Ha a kullancs hosszabb ideig volt a bőrben, lencsényi halványpiros göb látható.
- A kullancs nyálára érzékeny személyekben 2-3 cm-es élénkpiros viszkető folt jelentkezik, amely a következő 2-3 nap alatt magától elhalványodik.

Fontos teendők kullancseltávolítás után

- A kullancscsípés feltételezhető helyét, idejét fel kell jegyezni!
- Az esetlegesen időközben orvos által elrendelt antibiotikum nevét és adagját is rögzítsük.
- Legalább 4-6 hétig figyelni kell a csípés helyét, és ha bármilyen, mással nem magyarázható panasz lép fel, ami egy hétnél tovább tart vagy visszatér akkor, orvoshoz kell fordulni.
 

Orvoshoz kell fordulni kullancscsípés után:


- Minden terhes nőnek, akit kullancscsípett, mert a magzatra nézve a fel nem ismert Lyme fertőzés kockázatos lehet.
- Ha a csípés helyén látható lencsényi pír vagy csomó 2-3 nap alatt nem tűnik el, növekedésnek indul, vagy tartósan megmarad, már érdemes megvizsgáltatni.
- Ha vándorló bőrpír jelentkezik, amely általában néhány nap lappangási idő után a csípés helyén keletkezik. A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részekre terjedve, középen halványulva, gyűrűt formál. Napról-napra terjed, átmérője 5 cm-tó7, akár 100 cm-ig terjedhet. A bőrjelenség enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kísérheti.
- Amennyiben a csípést követő 2 héten belül magas láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom, nyirokmirigy duzzanat mutatkozik.
- Arcidegbénulás, perifériás ideggyulladás vagy zsibbadás lép fel.
- A fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, lilás-piros lesz, de nem fáj, és a duzzanat egy hétnél tovább tart.
- Szívritmuszavar jelentkezik.
- Egyoldalú, vándorló nagyízületi gyulladás, izomfájdalom, végtagfájdalom vagy komoly fáradékonyság lép fel.

Nem mindenki betegszik meg, akit kullancs csípett meg, mert ezer kullancsból csak egy fertőzött vírussal, körülbelül száz baktériummal. Vagyis csak minden ezredik csípés okozhat vírusos (Kullancs-encephalitis azaz agyhártyagyulladást), de minden tizedik bakteriális (pl: Lyme-kór, Tularemia) fertőzést.
/A „biztos ami biztos" elven (házipatikából) alkalmazott felesleges antibiotikum elfedi a betegségre utaló tüneteket./
A kullancsok hozzátartoznak a környezetünkhöz. Kiirtásukra tett minden kísérlet sokkal nagyobb környezeti kárral járna, mint megtanulni a védekezést, amellyel az általuk terjesztett betegségek elkerülhetők.

Megelőzés:

A kullancscsípés megelőzésére a legjobb módszer a bozótos területek kerülése. Ha csak lehet kirándulni, kertészkedni nadrágba menjen mindenki, a nadrágot a zokni alá, a trikót a nadrágba tűrje. Hosszú hajúak fogják össze a hajukat.
Különféle szagos termékek fogyasztása nem véd meg a kullancscsípéstől (pl: fokhagyma, Polybé)
Rovarriasztó szerekkel (pl: Szuku, Protect-B, Johnson Off) kezelt bőrterülettől távol tartják magukat a kullancsok. Az aerosolos kivitelűvel a ruházat is kezelhető. 3-4 óráig hatásos, utána ismételni kell használatát.
Szabadba való tartózkodás után, alaposan nézze át a bőrfelületét.
A kullancs encephalitis azaz agyhártyagyulladás leghatékonyabb megelőzési módja, az aktív védőoltás sorozat, amely háromoltásos alapimmunizálásból áll. Az oltást ajánlott hideg évszakban elkezdeni. A hosszantartó védettség biztosítása érdekében 3 évente emlékeztető oltás szükséges. Szabályszerűen oltott felnőtt esetében gyakorlatilag nem fordul elő kullancs encephalitis (első oltás, utána 1, majd 12 hónap múlva, azután 3 évente. Kullancscsípés után közvetlenül, nem szabad az oltássorozatot megkezdeni.