Budapest — Szörnyű ez a várakozás, fogalmunk sincs, hogy mi van a fiunkkal! – temette arcát a kezébe Magyarné Gergely Beatrix (29) a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központjának folyosóján, miközben műszíves kisfiát, Lacikát (1) éppen szirénázó mentő szállította át a Heim Pál Gyermekkórházba.

A kisfiú nehezen mozgatta jobb karját, orvosai korábbi keringési problémái miatt agyi elváltozásra gyanakodtak. A GOKI-ban azonban nincs gyermek CT-készülék, ezért volt szükség a kockázatos szállításra, amelynek eredményeit hosszú órákig elemezték a doktorok.

Lacika a kétszer 10 perces utazást altatásban, kedvenc plüssbékájával tette meg. – A GOKI-nak nincs agyi CT berendezése, mivel az majdnem egymilliárd forintba kerül, és éppen ezért csak olyan helyeken használják, ahol egész nap tud működni. Mi nem tudnánk kihasználni egy ilyen készüléket, ezért ilyen esetekben más klinikáktól kérünk segítséget – tudtuk meg dr. Ofner Pétertől, a GOKI főigazgatójától. Mivel a műszívről egy percre sem lehet Lacikát leválasztani 3 orvos kísérte, de még így is bármikor bekövetkezhetett volna a tragédia.– A mozgatásnál akár aortarepedés is bekövetkezhetett volna, egy-egy bukkanónál pedig a vérnyomása is megemelkedhet. Ezért szállítottuk vákuumágyon, így semmi probléma nem történt – tudtuk meg Molnár György mentésvezetőtől. Lacin kívül egyébként csak Bóta Lara Szonja hagyta el szintén egy vizsgálat erejéig műszívvel a kórházat. – Lacika egyik napról a másikra lett rosszul, összeomlott a keringése – mesélte a gyermek édesanyja, Beatrix.

Mint megírtuk, a legfiatalabb műszívesnek számító kisfiú július 14-én szorult az életmentő kezelésre, miután műtéttel sem tudták korrigálni szívén az elváltozást. Egy elzáródott ér okozott majdnem végzetes problémát. Szerdán Illés Máté (6) és Szabó Zsolti (5) – a másik két műszíves kisfiú – után ő is felkerült a nemzetköz listára, hogy nagyobb legyen az esélye a szívhez jutáshoz.

Speciális mentő vitte
Az Inter Európa Mentőszolgálat Nonprofit Kft. speciális, felnőttbeteg-szállításra használt mentőautóval szállította egyik kórházból a másikba a kisfiút. A felnőttkocsira azért volt szükség, mert csak abban fért el a hatalmas műszívkészülék, amely Lacikát életben tartja. A kisfiú­t egy speciális vákuumágyra helyezték, de a „mobil intenzív osztályként" működő kocsiban van lélegeztetőgép, defibrillátor, 4 darab infúzió­s pumpa és motoros leszívó- készülék is. A mentők ezzel a rohamkocsival szinte bármilyen esetet el tudnak látni.

[Forrás: blikk.hu]

Cégünkről


Az International Ambulance Service 2004. szeptember 10-én, mint Egészségügyi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság lett bejegyezve, nem sokkal hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozása után.
Bővebben

IDOSEK

Kapcsolat

06-1-799-5110

info@interambulance.hu

www.interambulance.hu

Felnőttképzési nyilvántartási szám : E-001883/2019

@interambulance

facebook.com/interambulance

youtube.com/interambulance